KAKO POUČEVATI IN KAKO PLESATI  P R A V I  ARGENTINSKI TANGO ?

Beseda PRAVI  pomeni, da se argentinski tango pleše v ODPRTEM stilu plesa z dolgim,iz priljubljenosti imenovanim, tango korakom, v počasnejšem ali počasnem tempu 4/4 ritma glasbe, z uporabo treh tango korakov. (atras, adelante in lateral) in treh pivotov oz. obratov (za 90°, 180° in 270°), točno tako, kot poučujejo PRAVI plesni učitelji v plesnih šolah  Buenos Airesa, nikakor pa ne tako, kot pleše 90 % – na množica Argentinskih plesalcev na javnih plesiščih Buenos Airesa in 90 % – na množica Slovenskih in Italijanskih plesalcev na svojih javnih plesiščih.
Kdo so tisti PRAVI plesni učitelji v Buenos Airesu ?
To lahko vidimo osebno v plesnih šolah , ali na internetu. Poučujejo argentinski tango, milongo in vals. Vsak od teh plesov ima svoj stil plesa, svoj ritem glasbe, svoje korake in svoje sequence.
Kako pravi plesni učitelji Argentine poučujejo te plese ?
1.- ARGENTINSKI TANGO
V odprtem stilu plesa, 4/4 ritmu glasbe, z uporabo DOLGEGA , zaradi svoje lepote tako imenovanega TANGO KORAKA, in z uporabo sequence, kot so : gancho, barrida, sacada, voleos, giro, quebrada, piernazo, volcada, colgada, ocho cortado, in najlepša sequenca ocho atras in ocho adelante in tako naprej, ki so namenjene samo argentinskem tangu ( nikakor pa ne milongi )
2. MILONGO
V zakoličeno – zaprtem stilu plesa z globokim objemom, 2/4 ritmu glasbe, z uporabo sequence, ki sodijo samo za milongo, ter z uporabo kratkega in hitrega koraka. Kratek korak je posledica zakoličeno- zaprtega stila plesa z globokim objemom. Hiter korak pa je posledica 2/4 ritma glasbe.
3.-ARGENTINSKI VALS
V odprtem stilu plesa, 3/4 ritmu glasbe, z uporabo svojih sequence in nekaterih sequence argentinskega tanga.
Vse to tako in na ta način poučujejo PRAVI plesni učitelji Buenos Airesa v svojih plesnih šolah.

KAJ SE PA DOGAJA NA JAVNIH PLESIŠČIH BUENOS AIRESA ?

Plesalci izučeni v plesnih šolah, ne plešejo tako, kot so učili v plesni šoli. Skupaj z tistimi, ki nimajo plesnega znanja in z laiki za ples,ves večer, na javnem plesišču plešejo en konfuzni ples, ki ni, ne argentinski tango, ne milonga in ne vals. Ravno tako, v Sloveniji imamo konfuzni ples na javnih plesiščih Slovenije, glede dunajskega valčka in polke. Plesne šole poučujejo, da se ta dva plesa plešeta z tremi koraki, 90%-na množica Slovencev, pa tudi izučeni plesalci v plesni šoli, na javnih plesiščih plešejo z dvema korakoma. A je to tudi plesna konfuzija ?

Zakaj je prišlo do konfuzije plesa v Buenos Airesu ?
Več razlogov je. Najpomembnejši, istočasno najslabši je, da plesalci v milongi, v njenem kratkem in hitrem koraku in v njenem zakoličeno – zaprtem stilu plesa z globokim objemom, uporabljajo sequence argentinskega tanga in jih na ta način popačijo do te mere, da niso več podobne sebi, pri opazovalcu pa izzivajo smeh, ali bolečine v želodcu.

Drudi razlog so DJ-ji, ki ves večer predvajajo glasbo 2/4 ritma, torej glasbo hitrega tempa, ki primorava plesalce, da plešejo hitro. Ta glasba je OK za milongo, za njen zakoličeno – zaprti stil plesa in za njen kratek in hiter korak. Ampak, za argentinski tango pa je popolnoma neprimerna, ker se sequence arg. tanga ne morejo izvajati normalno v kratkem in hitrem koraku milonge, v  njenem hitrem tempu glasbe in v njenem utesnjenem, stisnjenem stilu plesa.
Zakaj pa DI-ji ves večer predvajajo hiter tempo glasbe, torej 2/4 ritem ?
Ugotovili smo, da ne razlikujejo ritme glasbe argentinskih plesov. Zlasti pa ne razlikujejo 4/4 ritem od 2/4 ritma. Plesna pravila Argentine določajo, da se argentinski tango pleše v 4/4 ritmu, milonga pa v 2/4 ritmu. Tega DJ-i in v Argentini in v Sloveniji ne razlikujejo.Ta iluzija o glasbi je ravno tako prenesena iz Buenos Airesa v Evropo, tako kot je prenesena  iluzija o “tangu”. Kako pa izgleda ta iluzija o tangu ?  Vse kar se dogaja in pleše na javnih plesiščih Argentine se v glavah plesalcev imenuje tango, na plesišču se pa pleše ves večer milonga. Kljub temu, pa rečejo da plešejo tango, samo zato ker uporabljajo sequence argentinskega tanga v kratkem in hitrem koraku milonge in v njenem zakoličeno – zaprtem stili plesa z globokim objemom, vendar te sequence popačijo do te mere da naredijo plesno zmešnjavo, en konfuzni ples.

Zgoraj navedene sequence argentinskega tanga lahko uporabljamo n o r m a l n o samo v odprtem stilu argentinskega tanga. Povezano s tem, ta stil omogoča izvajanje dolgega tango koraka. Povezano s tem, ta dolgi tango korak pa omogoča uporabo omenjenih sequence argentinskega tanga. Da bi celotna ta povezava v argentinskem tangu funkcionirala, mora se servirati glasba 4/4 ritma, temu pravimo glasba počasnega ali počasnejšega tempa.
Medtem, argentinski plesalci na javnem plesišču Buenos Airesa uporabljajo navedene sequence argentinskega tanga v milongi in jih tako popačijo do te mere, da niso več podobne sebi. Zakaj jih popačijo ? Prav zato, ker milonga ima zakoličeno – zaprti stil plesa z globokim objemom in 2/4 ritem glasbe. Zaradi tega milonga ima kratek in hiter korak. Kratek korak je posledica zaprtega stila plesa, hiter korak pa je posledica 2/4 ritma glasbe. V takšnih korakih in takšni plesni drži sequence argentinsakega tanga morajo biti popačene, ker se praktično ne morejo izvajati v tesnobi, ter kratkem in hitrem koraku.

Zakaj pa Argentinci, na javnih plesiščih uporabljajo sequence argentinskega tanga v milongi ?
Prav zato, da bi dokazali, da plešejo tango. V tem slučaju pa plešejo popačeni tango. To je ta konfuzija, plesna parodija, oziroma iluzija, ki lahko po tihoma, neopazno pretenta opazovalca, ki bo zaključil, da se tango res tako pleše, ker tako pleše ” Ves Buenos Aires ”
Ta iluzija je prenesena v Slovenijo, Italijo in drugod po Evropi, tako, da se vsepovsod na javnih plesiščih pleše milonga in v njej se uporabljajo popačene sequence argentinskega tanga. Argentinskega tanga pa nikjer ni.
Na ta način je argentinski tango pretopljen v milongo.
Natančna obrazložitev tega plesnega problema je podana v članku ” ZAKAJ JE ARGENTINSKI TANGO PRETOPLJEN V MILONGO “, na tej spletni strani, v stolpcu ” Strokovni članki ”

ZA MOREBITNO :
a).- TEORETIČNO obrazložitev nasvetov in pojasnil ter
b).- PRAKTIČNO obrazložitev sequence argentinskega tanga in tehnike izvajanja teh, se lahko obrnete na :
VEKO@AMIS.NET, ali na telefon  031 286 221

The end

plakat-page-0